Historie

Ondanks dat Leiden voor 1997 nog geen American football team had werd er toch al op het Leonardo Da Vinci College Flag Football gespeeld. Deze passie voor de sport groeide snel en in 1997 werd Regionaal American Football Team Lightning Leiden opgericht.

Doordat er geen locatie was voor deze ‘onbekende’ sport werd er iedere vrijdagavond getraind op een oud voetbalveld nabij het universiteitsterrein. De club groeide snel, dit resulteerde dat Lightning Leiden gebruik mocht maken van het rugbyveld van het universiteitsterrein. Het eerste jaar was veelal zoeken wat de sport exact inhield. In dit jaar bleek al snel dat Lightning veel potentie in het team had. Een groot aantal spelers werden gescout voor het Nederlands team. Het jaar erna werd Lightning Leiden voor het eerst in zijn bestaan Nederlands Kampioen Flag Football 9 vs. 9. Flag Football is de non contact versie van het American Football.

In 2000 was er geen mogelijkheid meer om gebruik te maken van het sportcomplex universiteitsterrein. De club werd verplaatst naar sportcomplex “de Vliet” (oud V.V. sleutels complex).
Het jeugd tackle team is jaren achter elkaar ongeslagen gebleven, wat er voor zorgde dat er meerdere Nederlands Kampioenschappen binnen gehaald werden. Na een aantal jaren Jeugd Tackle werd het Lightning Leiden Senior Full Contact team opgericht.

Al snel door oudere spelers kwamen vaak de kleine broertjes en zusjes kijken. De kinderen werden ook geïnspireerd door de sport. Het peewee team werd opgericht. Dit zijn de “kleinste” spelers van het American Football in leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Ballen en plezier maken zijn het belangrijkste.

In 2004 was er door fusies geen mogelijkheid meer om op sportcomplex “de Vliet” te blijven. Vanaf 2004 speelt Lightning Leiden op het sportcomplex “de Boshuizerkade”. De club bleef groeien, wat resulteerde in meerdere jeugdteams en een seniorenteam.

Door gemeentelijke plannen voor nieuwbouw en een fusering van meerdere voetbalclubs was Lightning Leiden genoodzaakt om te verhuizen. Deze derde verhuizing bracht de vereniging naar de Montgomerystraat 51. De nieuwe locatie ligt hemelsbreed 500 meter verderop. Toen Lightning Leiden op dit nieuwe adres begon, had de vereniging uitsluitend een veld, een aantal tijdelijke kleedkamers.

In 2011 was het even wennen aan de nieuwe locatie. Voor de Cubs maakte het weinig uit waar zij speelde, de nieuwe locatie bleek geluk te brengen. In de nationale finale werden zij tweede van Nederland. De senioren hadden helaas minder geluk. Zij keerden sinds lange tijd terug naar de tweede divisie en moesten zich eerst bewijzen om terug te keren naar het hoogste niveau van Nederland.

In 2012 eindigden de Cubs als 3de in de nationale competitie en vonden de senioren hun weg terug naar de eerste divisie. Dit jaar was tevens het eerste jaar dat Lightning Leiden over een Senior Flag Football team beschikte. Dit nieuwe team had in eerste instantie weinig spelers maar haalde op een haar na, net niet de play-offs. De doelstelling voor het volgende seizoen was het uitbreiden van het team om met nog meer plezier te kunnen spelen.

De gesprekken over nieuwe kleedkamers en een eigen thuishonk met de gemeente Leiden hielden aan. De gemeente Leiden was verplicht om Lightning Leiden van kleedkamers te voorzien, een eigen clubhuis bleek echter een stuk lastiger te zijn. Na vele gesprekken met de gemeente boekte men in eerste instantie weinig vooruitgang. Het bestuur zou er een zware kluif aan krijgen om alles in goede banen te leiden. In 2012 stond tevens het visiedocument centraal. Een meerjarenplan voor de aankomende vijf jaar van Lightning Leiden. Door het creëren van dit document wil de vereniging zich steeds verder gaan professionaliseren en uitbreiden, zodat de Lightning familie alsmaar maar groter wordt.

Het jaar 2013 was het jaar waarin de sloop van de oude kleedkamers zou plaatsvinden zodat in maart 2014 alle nieuwe faciliteiten beschikbaar zijn. Samen met een advocaat en technisch adviseur is het de vereniging gelukt om een eigen clubhuis te financieren en een plaats in de gemeentelijke plannen te realiseren. Daarnaast zat Lightning Leiden op sportief gebied zeker niet stil. De senioren keerden terug in de eerste divisie en gingen deze uitdaging met fel enthousiasme aan. Het doel voor de senioren was om zichzelf te handhaven in de eerste divisie, waarin zij zijn geslaagd. Aangezien alle Cubs ook een jaartje ouder en wijzer werden, was het aan hen om een nieuwe stap te maken. De helmen gingen op en de beschermende kleding ging aan, zij zouden dit jaar voor het eerst Lightning Leiden als Cadets vertegenwoordigen. De Peewees bleven stevig door trainen maar konden door te weinig spelers helaas niet aan de competitie meedoen. Voor het eerst dit jaar zal er een nazomer competitie worden gehouden. Lightning Leiden wenst het Senior Flag Football team, de Cadets en de Peewees veel sportief succes tijdens deze competitie. De senioren blijven hard door trainen om tijdens het off-season nog sterker en fysieker te worden voor het 2014 seizoen.

Partner programma's

© Copyright 2024 Lightning Leiden | Website door Webmazing