Cadets Verdient Nederlands Kampioen!

Nederlands kampioenschap voor Lightning CadetsLL kampioen 2014

De Cadets van Lightning Leiden wonnen afgelopen zaterdag het kampioenschap van Nederland. In de finale, die in Arnhem werd gespeeld werd Amsterdam Crusaders met 32-22 verslagen.


Na het laatste fluitsignaal barste er een groot gejuich los van de tribunes. De massaal meegereisde Leidse supporters hadden zojuist hun ploeg zien winnen in een zinderende strijd, waar ook nog eens twee Leidse spelers vroegtijdig het veld moesten verlaten. Dat laatste deerde de coaching staff van Lightning niet toen voor het laatst het fluitsignaal klonk en het kampioenschap binnen was. Na een lang en zwaar seizoen speelde de Leidse formatie voor het eerst in de bestaansgeschiedenis van de club een finale en dat uitgerekend tegen Amsterdam Crusaders, die in de reguliere competitie twee keer werd verslagen.
Maar makkelijk ging het niet. Direct in de opening leek Leiden nerveus, leed onnodig balverlies en gaf de tegenstander de kans om de score te openen. Maar lang kon Amsterdam niet genieten van de voorsprong, want quarterback Kane van Gorcum verschafte zichzelf voldoende ruimte om solo op avontuur te gaan en het hele veld zijn hielen te laten zien voor 6-6. Jorden Beij zette met zijn score de extra punten op het bord voor 8-6. Even later was het een prachtige pass van van Gorcum op Bo Tdlohreg, die met een loopactie de tweede touchdown scoorde, 14-6.  Vanaf dat moment zette Amsterdam de druk erop waardoor Van Gorcum in de problemen kwam. Hij moest eerst twee punten toestaan en later zag de Leidse defensie er niet goed uit bij de tegenstoot van de Hoofdstedelingen. Hierdoor kwam de ruststand op 14-14.

In het vervolg liet Lightning er geen gras over groeien. Wederom had Van Gorkum een goede arm en bereikte tot twee keer toe Arthur Spuijman met een perfect pass, die voor 26-14 zorgde. Van Gorcum zelf kreeg weer een opleving en spurtte aan het begin van de vierde kwart naar 32-14. De wedstrijd leek gespeeld, maar dat werd anders toen de Amsterdammers terug kwamen tot 32-22 en Boyd van der Vliet met rood naar de kant moest voor het in de optiek van de scheidsrechter opzettelijk illegaal tackelen (facemask) van zijn tegenstander. Een hoogst ongebruikelijke en te zware straf gegeven door vaak warrig fluitende leiding.  Kort daarop werd ook Yuran Oljans van het veld gestuurd wegens gevaarlijk inkomen met de helm bij een tackel. Wat volgde was een tactisch zeer goed uitgevoerd plan waarbij Lightning balbezit hield, de klok liet lopen en de time-out’s de rest deden. Met nog  minder dan een minuut kreeg headcoach Arnout van der Staaij traditioneel de waterbak overzicht heen als teken dat de buit binnen was.

Kane van Gorcum werd uiteindelijk MVP van het seizoen 2014

Coaching Staff LL - AC NK finale 03 MVP